Ιχνηλάτες στους δρόμους της επιστήμης
Σχολική χρονιά: 2015-2016
Νομός: Ιωαννίνων
Σχολείο: Γενικό Λύκειο Ελεούσας "Κωνσταντίνος Ασώπιος"
Τάξη: Β Λυκείου
Υπεύθυνοι καθηγητές
Κονετάς Δημήτρης
Ζαφειροπούλου Μαρία
Ομάδα μαθητών
Αργύρη Αγγέλικα (ηθοποιός) Αργύρης Άρης (ηθοποιός) Γκάνη Κωνσταντίνα (ηθοποιός) Δημητρίου Μαίρη (ηθοποιός) Δημητρούλα Ηλιάνα (ηθοποιός) Κατσίνα Λίνα (ηθοποιός) Καψάλη Ράνια (ηθοποιός) Λεοντάρη Ανθή (ηθοποιός, επεξεργασία σεναρίου) Μάιπα Σόνια (ηθοποιός) Μάνης Γιώργος (ηθοποιός) Μήτσης Σταύρος (ηθοποιός) Μούρτος Βασίλης (Videoσκόπηση, επεξεργασία ταινίας) Νούγια Άννα (ηθοποιός)
Περιγραφή
Μια ομάδα δώδεκα μαθητών από όλες τις τάξεις του Λυκείου αναλαμβάνει τη μελέτη πέντε κορυφαίων φιλοσόφων-επιστημόνων. Συγκεντρώνονται και καταθέτουν η κάθε μία υποομάδα τα αποτελέσματα της ερευνάς τους.
Η 1η ομάδα που ασχολήθηκε με τον Πυθαγόρα αναφέρει την πρωτοποριακή φιλοσοφία της Πυθαγόρειας σχολής και της παγκοσμιότητας του Πυθαγόρειου θεωρήματος και των εφαρμογών του.
Η 2η ομάδα που έχει αναλάβει τον Αρχιμήδη επικεντρώνεται στην ανακάλυψη του αριθμού π, στην προσφορά του Αρχιμήδη στον ολοκληρωτικό λογισμό όπως επίσης και στις εφευρέσεις του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον περίφημο κοχλία και στο νόμο περί μοχλών.
Η 3η ομάδα μελετά την προσφορά του Bertrand στην Ιατρική και επικεντρώνεται στην ανακάλυψη, κατόπιν πειραμάτων, της γλυκογενετικής λειτουργίας του ήπατος, στη μελέτη του για το μεταβολισμό και στην πολεμική του εναντίον των ανιμιστών και βιταλιστών.
O θετικισμός του 18ου αιώνα με εισηγητή τον Auguste Comte παρουσιάζεται από την 4η ομάδα μαζί με την συμβολή του στον μετσχηματισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Τέλος η μελέτη του Mach επικεντρώνεται στην θεωρία του εμπειριοκριτισμού και τη συμβολή του με τον κύκλο της Βιέννης στη διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Einstein. Καταλήγοντας όλοι συμπεραίνουν ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση μεταξύ τους και ότι διαχρονικός στόχος είναι η προώθηση της επιστημονικής σκέψης.
Λογισμικό
Για την επεξεργασία της ταινίας χρησιμοποιήθηκε για τον «ηλεκτρονικό τοίχο», τεχνική του λογισμικού After Effects της Adobe και στη συνέχεια το αποτέλεσμα έτυχε περαιτέρω επεξεργασίας στο Windows Movie Maker 6.1.
Ιστοσελίδα έργου ή αποθήκευση πρωτότυπου
www.acstac.gr
Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων το βίντεο θα παρουσιαστεί αποκλειστικά στο φεστιβάλ.